Pečete rádi sladké dezerty, koláče, bábovky nebo i různé dorty? Pečení patří k nejkrásnějším aktivitám, zejména tehdy, když se blíží víkend, a s ním i vidina dokonalé sladké snídaně, kterou jste si sami připravili, naservírovali a můžete si už jen užívat volný čas. Stejně tak se tyto domácí výtvory perfektně hodí k odpolední nedělní kávě. Mnozí z vás určitě také milují ten pocit, když mohou svým oblíbeným receptem a výsledkem podarovat své blízké a když se po sladkostech doma jen zapráší.
Pokud si však chcete dlouhodobě udržet štíhlou linii, jistě nám dáte za pravdu, že nejtěžší do žaludku i pro naše problematické partie jsou právě sladká těsta, cukr, marmelády, vesměs všechny slazené dezerty a moučníky, které tak milujeme.
Není však potřeba skoncovat ihned s konzumací těchto dobrot. Stačí pouze trochu zapátrat a najít si vhodnou alternativu například ke klasickému cukru, medu, nebo jiným umělým sladidlům. Většina náhražek, které vám nyní hodláme představit, mají základ v přírodních surovinách, a proto se nemusíte obávat, že by pro vás byly těžko stravitelné nebo nebyly k sehnání v běžných obchodech. Někdy si však musíte trochu pohledat, než natrefíte na produkt, který vaší chuti i vašim receptům bude nejlépe vyhovovat.
- Xylitol neboli březový cukr patří k nejvíce oblíbeným náhražkám cukru. Cena xylitolu se pohybuje kolem 169 Kč za 500g, což je hmotnost většího balíčku, který vám vydrží opravdu dlouho.
- Dále můžete vyzkoušet třeba třtinový cukr nebo melasu, které jsou zase nejvíce podobné bílému cukru, mají však zajímavé exotické aroma, zejména nejtmavší třtinový cukr.
- Palmové sladilo volí nejčastěji ti z nás, kteří jsou obětmi cukrovky. Chutná trochu po medu a rovněž v něm pocítíte trochu exotiky.
- Stévie je často k dostání především v podobě sirupu. Pokud tedy máte raději slazení tekutými produkty, jistě si ji zamilujete.